Láss velünk! - Audionarrátorok Társasága
"Az emberek nem születtek egyformának, de természetes joguk, hogy egyenlő lehetőségekkel rendelkezzenek."
(Selye János)

Straub Péter - segítő

Straub Péter vagyok, történelem és régészet szakon szereztem egyetemi diplomát. Több mint két évtizedig kutattam a földben rejlő múltat, régészeti osztályvezetőként Zala megyében számos ásatást vezettem. Egyetemista koromtól kezdve kapcsolódtam be a tudományos életbe. Magyar és német nyelven megjelent tanulmányaim, kötetszerkesztéseim és könyveim száma meghaladja a félszázat. Nagyon büszke vagyok arra, hogy számos hazai és külföldi régészeti kiállítás szervezésében és kivitelezésében vehettem részt. Az önálló kiállítások elkészítése és a könyvírás mindig nagy boldogságot okozott a számomra, különösen, amikor nemcsak tudományos, hanem a nagyközönségnek, a laikusoknak szóló munka elvégzésére kértek fel. A gyermekeknek tartott múzeumpedagógiai foglalkozásokban is mindig aktívan vettem részt. Érdeklődési köröm Eurázsia népvándorlás kora, melynek kutatásához szerencsére számos európai kutatóhelyre, könyvtárba és konferenciára sikerült eljutnom.

A látásomat 2016-ban veszítettem el, amikor egy váratlanul, lényegében előzmények nélkül felfedezett jóindulatú agydaganat következtében azonnali életmentő műtét vált szükségessé. Bár a beavatkozás eredményesnek bizonyult, a látóideg nagyfokú károsodása miatt a látásom nagy részét elveszítettem, de szerencsére nem teljesen. Így aztán ez lehetőséget adott arra, hogy a szükséges informatikai ismereteket elsajátítva ismét visszatérhessek a szakmai életbe, és ma már újra szakcikkeket írok, illetve a „Határtalan Régészet” című ismeretterjesztő régészeti magazinban hosszú idő óta van egy önálló, állandó könyvismertető rovatom.

Végzettségemnek és érdeklődési körömnek megfelelően szívesen segítenék önkéntesként múzeumi, főként régészeti témájú kiállítások audionarrációs forgatókönyvének a szakmai lektorálásában. De a filmek is érdekelnek, úgyhogy a már elkészült szövegkönyvek meghallgatását, illetve tartalmi szempontú lektorálását is szívesen vállalnám a látássérült emberek igényeinek megfelelően.

Straub Péter - segítő