Láss velünk! - Audionarrátorok Társasága
"Az emberek nem születtek egyformának, de természetes joguk, hogy egyenlő lehetőségekkel rendelkezzenek."
(Selye János)

Audionarráció

Az audionarráció az akadálymentesítés egyik formája: vizuális tartalmak hangalapú elérését ezzel biztosíthatjuk látássérült emberek számára.

Számos területen alkalmazható, hogy minél színesebb, tágabb akadálymentesített tartalmakat biztosítson a célközönségnek, így például tévés, filmes produkciók, színházi előadások, kiállítások, konferenciák vagy akár sportesemények alatt. Minden esetben alkalmazkodnia és illeszkednie kell az adott műfaj és produkció sajátosságaihoz, azonban van néhány alapvető jellemzője.

Két fő részből áll. Az egyik az audionarrációs szövegkönyv, amely egy jól átgondolt, dramaturgiailag megszerkesztett funkcionális szövegkönyv. Ez biztosítja a követhetőséget (például beszámol a szcenikai változásokról, a dialógusokból kikövetkeztethetetlen cselekvésekről és gesztusokról), és árnyaltabb befogadást biztosít. A másik fontos rész egy hangfájl, melyben ezeket az információkat időzítve beszúrjuk a megszólalások közé.

Az audionarráció a kulturális akadálymentesítés, az inklúzió egyik eszköze, az esélyegyenlőség egyik lehetősége. Fontos, hogy szakember végezze, látássérült személyek által ellenőrzött szövegekkel dolgozva. Végig egyensúlyozva a következetesség, az objektivitás, a stilisztikai minőség, a pontosság, a hitelesség által szabott keretekben, de végső célként az érthetőséget és az élvezhetőséget tartva szem előtt.

Audionarrátorként a célunk és feladatunk biztosítani az egyenlő esélyű hozzáférést a nézőinknek, akiket ezúton is invitálunk:

Láss velünk!